Als je rendang rundvlees nog niet eerder hebt geprobeerd, dan staat je wat te wachten! Dit traditionele Indonesische gerecht wordt gemaakt van rundvlees dat urenlang langzaam wordt gekookt in een hartige combinatie van kokosmelk, citroengras, gember en diverse kruiden. Het resultaat is vlees dat smelt in je mond, met precies de juiste balans van kruiden en zoetheid. Om rendang te bereiden marineer je het rundvlees eerst in een mengsel van knoflook, gember, kurkumapoeder en kruiden. Verhit wat kokosolie in een pan en bak het gemarineerde rundvlees tot het aan alle kanten lichtbruin is. Hoe je het exact bereidt lees je hieronder, maar eerst even wat meer over de geschiedenis..
De geschiedenis van rendang (rundvlees)
De geschiedenis van rendang gaat terug tot de 16e eeuw, toen de Minangkabau-bevolking in West-Sumatra zich begon te vestigen in het gebied. Het gerecht is oorspronkelijk ontstaan uit de behoefte om vlees langer te kunnen bewaren (conserveren). Omdat het vlees voor een lange tijd gestoofd wordt is de houdbaarheid langer, sterker nog, het gerecht is de volgende dag nog veel lekkerder. De smaken zijn dan beter in het vlees getrokken en het vlees is dan nog vele malen malser.
Een leuk weetje is dat onze oma een enorme hekel had aan rendang! Gelukkig bleef er daardoor meer voor ons over en konden wij lekker genieten van een extra portie rendang. In 2011 werd rendang uitgeroepen tot het lekkerste gerecht ter wereld tijdens de World Championship of the Food in Londen. Dit zorgde ervoor dat dit gerecht enorm populair werd over de hele wereld.
Bekijk deze gerechten ook
Is rendang rundvlees gezond?
Vandaag de dag zijn we steeds bewuster wat we allemaal eten. En het lijkt er daarom ook op dat we steeds minder vlees gaan eten. Dat vinden wij een enorm goede zaak (bekijk hier alle vegetarische recepten). Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we helemaal geen vlees en dus geen rendang hoeven te eten. Het mag allemaal iets minder vaak en als je er dan toch voor kiest dan mag het ook een lekker stukje vlees zijn zoals rendang (rundvlees). Daarnaast is er ook een vegetarische versie, namelijk: aubergine rendang.
Hoewel het vaak wordt beschouwd als een zeer stevig gerecht, kan het eigenlijk heel gezond zijn. Het rundvlees wordt gekookt tot het zeer mals is, waardoor het boordevol voedingsstoffen en eiwitten zit en gemakkelijk te verteren is. De kokosmelk voegt gezonde vetten toe en helpt het rundvlees vochtig te houden. En de kruiden voegen niet alleen smaak toe, maar hebben ook tal van gezondheidsvoordelen. Zo is kurkuma een krachtige ontstekingsremmer, terwijl gember aantoonbaar helpt bij de spijsvertering. Dus als je op zoek bent naar een gezond en heerlijk recept, kun je hier niet de mist in gaan.
Hoe bereid ik rendang?
Nu komen dan toch echt bij het belangrijkste onderdeel. Hoe bereid ik rendang? Om het te bereiden marineer je eerst dungesneden stukken rundvlees in een mengsel van kruiden, waaronder gember, galangal, citroengras, kurkuma en chilipepers.
Kook het vlees vervolgens enkele uren in kokosmelk tot het zacht is en de vloeistof is gereduceerd tot een dikke jusachtige consistentie. Serveer met gestoomde rijst en geniet van de complexe mix van smaken! Wil je een nog diepere smaak, overweeg dan het rundvlees licht te bakken voordat je het marineert en kookt. Probeer het eens en kijk of rendang een van je nieuwe favoriete gerechten wordt! Voor de vegetarische liefhebbers bekijk dan eens de aubergine rendang recept.
Rendang (rundvlees)
Benodigdheden
- 1 kg runderlappen of sukadelappen
- 2 serehstengels
- 600 ml kokosmelk
- 400 ml water
- 8 tenen knoflook
- 6 sjalotten
- 1 grote ui
- 5 rode pepers (Lomboks)
- 2 cm laos
- 4 theelepels ketoembar
- 1 theelepel djahé
- 0,5 theelepel koenjit (kurkuma)
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels suiker
- 4 salam blaadjes
Bereidingswijze
- Snij het vlees in blokjes van ongeveer 3 cm.
- Start met het maken van de boemboe (kruidenpasta). Je kunt een vijzel gebruiken maar een keukenmachine is toch wel iets makkelijker, met een vijzel is het wel lekkerder.. Doe de knoflook, sjalotten, ui, rode pepers, laos, ketoembar, djahé en koenjit in de keukenmachine totdat het een pasta wordt.
- Doe een goede scheut olie in een braadpan en laat deze goed heet worden. Doe vervolgens het vlees in de pan en schroei dicht (vaak is het verstandig om dit in delen te doen aangezien al het vlees niet in 1 keer in de pan past om deze goed dicht te schroeien). Zodra het vlees klaar is schep je deze uit de pan en doe deze even in een schaal.
- Nu de braadpan leeg is kun je de boemboe in de pan doen, fruit dit aan. Voeg daarna het vlees weer toe aan de pak en bak mee. Vervolgens voeg je de kokosmelk toe samen met suiker, serehstengels en salam blaadjes en breng aan de kook.
- Laat de rendang ongeveer 3 uur stoven. Let er op dat je elke 15 a 20 minuten even goed omschept of even roert door de pan. Na 2 uur kun je het gerecht proeven en kun je bepalen of er nog zout en peper toegevoegd moet worden. Let tijdens het stoven ook goed op dat de rendang niet te droog wordt, voeg daarom wanneer nodig een glas water toe.
Extra
Er zijn ook nog andere varianten van de rendang rundvlees, één daarvan is de aubergine rending super lekker en ook nog eens heel gezond. En nog een extra tip: de volgende dag is de rendang het lekkerst!
Video over de bereiding
Binnenkort zullen we een eigen video maken maar tot die tijd willen we graag dit filmpje met jullie delen want dit is wel de manier hoe het moet. De mevrouw in het filmpje gebruikt de juiste ingrediënten en technieken. Nog eventjes wachten en dan zullen we onze eigen video’s met jullie delen. Bedankt voor het wachten!