Soto ayam is een heerlijke soep uit Indonesië die gemaakt wordt met kip en groenten. De soep wordt traditioneel geserveerd met rijst, maar kan ook los worden gegeten. Soto ayam wordt meestal gemaakt met verschillende kruiden, waaronder citroengras, gember en kurkuma. Dit geeft de soep een kenmerkende smaak die zowel aards als aromatisch is. De soep kan ook gegarneerd worden met verse kruiden, zoals koriander of basilicum. Of je nu op zoek bent naar een stevige maaltijd of een lichte snack, soto ayam is een uitstekende keuze.
De geschiedenis van Soto Ayam
Soto ayam is een populaire Indonesische soep gemaakt met kip, kruiden en specerijen. Men denkt dat het in de stad Surabaya is ontstaan, hoewel de precieze oorsprong onduidelijk is. Het gerecht won aan populariteit in het begin van de 20e eeuw, en tegenwoordig is het in heel Indonesië en andere Zuidoost-Aziatische landen te vinden. Hoewel er veel variaties van Soto ayam bestaan, blijven de basisingrediënten hetzelfde: kip, kokosmelk, citroengras, gember en kurkuma. Deze ingrediënten vormen samen een geurige en smaakvolle soep die perfect is voor een koude dag of een stevige maaltijd. Of je Soto ayam nu voor het eerst probeert of op zoek bent naar een nieuwe draai aan een oude favoriet, deze soep zal zeker in de smaak vallen.
Soto ayam is een wereldreiziger
De traditionele kippensoep wordt in Indonesië gewoon soto genoemd maar in Nederland kennen we ook een saoto versie uit de Surinaamse keuken. Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat de Javanen in de geschiedenis dit recept hebben meegenomen naar Suriname en zij hier weer net een andere draai aan hebben gegeven.
“In Nederland wordt regelmatig gesproken van Saoto soep maar dat is een beetje dubbelop, aangezien soto ook soep betekent”.
Bekijk deze gerechten ook
Is Soto ayam gezond?
Hoe zit het met de voedingswaarde van Soto ayam? Deze Indonesische kippensoep kan een gezonde keuze zijn, afhankelijk van de ingrediënten en de manier waarop het wordt bereid. Over het algemeen is Soto ayam een gerecht dat veel eiwitten bevat vanwege de kip. Het bevat ook groenten zoals lente-uitjes en kruiden zoals gember, laos en kaffir limoenbladeren, die bijdragen aan de voedingswaarde en het aroma van het gerecht.
Echter, de bouillon kan soms wel hoog zijn in natriumgehalte als gevolg van het (onnatuurlijke) zout dat wordt toegevoegd. Om de zoutinname te verminderen, kan je de bouillon zelf maken zonder toegevoegd zout en in plaats daarvan kruiden en specerijen gebruiken voor de smaak. Je kunt ook het zoutgehalte verlagen door minder bouillon te gebruiken en meer water toe te voegen. Dit is natuurlijk wel iets minder lekker..
Pas op met te veel zout en koolhydraten
Het toevoegen van vermicelli noedels en rijst kan de calorie-inname verhogen, dus het is belangrijk om de portiegrootte in de gaten te houden en de hoeveelheid noedels en rijst te beperken als je op dieet bent. Het toevoegen van hardgekookte eieren kan ook de calorieën verhogen, maar ze bieden ook eiwitten en voedingsstoffen.
Al met al kan Soto ayam een gezonde keuze zijn als het met mate wordt gegeten en met gezonde ingrediënten wordt bereid. In Nederland eten we ook niet voor niks nog steeds kippensoep als we een beetje snotterig zijn!
Hoe bereid ik Soto ayam?
Begin eerst met het koken van de kip. Je kunt een restje gekookte kip gebruiken of het speciaal voor dit gerecht koken. Als je de kip vanaf het begin kookt, pocheer de kip dan in water tot hij gaar is. Snijd de kip dan in hapklare stukken.
Bereid vervolgens de bouillon. Soto ayam bouillon wordt meestal gemaakt met aromatische kruiden zoals citroengras, gember en knoflook. Je kunt je eigen bouillon maken of in de winkel gekochte kippenbouillon gebruiken. Zodra de bouillon klaar is, voeg je de versnipperde kip toe en eventuele andere gewenste ingrediënten toe.
Breng tot slot de Soto ayam op smaak en serveer warm. Geniet ervan!
Soto ayam
Benodigdheden
De kip en de bouillon:
- 8 kippendijen zonder vel
- 8 kopjes kippenbouillon (zelf gemaakt)
- 1 stengel citroengras in 3 stukken
- 3 kaffirlimoenblaadjes
- 1 theelepel zout
- Plantaardige olie
Soto ayam:
- De kippenbouillon
- 12 oz rijstvermicelli
- 4 eieren
- Gehakte koriander voor garnering (laat uiteraard weg als je dit niet lust)
- Gebakken sjalotjes voor garnering
- Sambal oelek om te serveren
- Limoenpartjes om te serveren
Bereidingswijze
Bereid de kip voor:
- Verwijder de huid van de kip.
- Combineer de bouillon, kaffir limoenblad, citroengras en zout in een pot groot genoeg om alle ingrediënten te bevatten. Breng aan de kook.
- Voeg de kip toe en laat sudderen totdat de kip een interne temperatuur van 43 graden bereikt. Dit zou 15-20 minuten moeten duren. Laat het niet koken, maar sudderen met kleine bubbels.
- Haal de kip uit de bouillon. Dep droog. Zet opzij. Je kunt ook de warmte onder de bouillon nu uitzetten.
Bak de kip:
- Als je sjalotten hebt gebakken, ga dan verder met de kip. Zo niet, verhit dan ongeveer 2 kopjes olie in een koekenpan groot genoeg om de helft van de kip (4 dijen) te bevatten.
- Bak de kip aan de ene kant ongeveer 2-3 minuten. Draai de kip om en kook nog eens 2-3 minuten. Je wilt dat de kip bruin wordt, maar je wilt hem niet te gaar koken. Haal de kip eruit en herhaal met de andere 4 dijen. Zet opzij om af te koelen tot je het kunt plukken.
- Haal het vlees van de botten en trek het uit elkaar als het koel genoeg is.
Kook de eieren medium-hard:
- Breng genoeg water aan de kook in een kleine steelpan om de eieren met één inch water te bedekken. Voeg de eieren toe en stel een timer in. Je wilt ze precies zeven minuten koken.
- Haal ze na zeven minuten uit de pan en dompel ze onder in een ijsbad. Dit stopt het kookproces van de eieren. Dit zou je ongeveer een perfect medium gekookt ei moeten geven. Pel ze, maar snijd ze nog niet in plakjes.
Maak de Soto ayam klaar:
- Breng de bouillon aan de kook. Proef het. Wees voorzichtig, het is natuurlijk super heet. Het heeft meer zout nodig, waarschijnlijk nog ongeveer 1/2 tot 1 theelepel. Breng op smaak naar jouw voorkeur.
- Om de rijstnoedels te verzachten, dompel je ze volledig onder in het heetste water dat je uit de kraan kunt krijgen. Laat het vijf minuten staan en laat het uitlekken. Spoel af met koud water.
- Zorg dat je garneringen klaar zijn. Snijd je eieren doormidden. Gebruik een scherp mes en wees voorzichtig, de dooiers zijn nog zacht.
- Om te serveren, leg je 1/4 van de rijstnoedels in elk van de 4 kommen. Verdeel de kip en leg het op de noedels. Garneer met gebakken sjalotten en koriander. Giet 2 kopjes bouillon in elke kom. Voeg één ei en een schijfje limoen per kom toe. Serveer. Voeg sambal oelek toe naar smaak. Geniet ervan.
Extra
Je gaat de kip frituren. Je kan net zo goed wat sjalotten meebakken. Pak 2 of 3 grote sjalotten. Pel ze. Snijd ze dun in ringen. Verhit twee kopjes olie tot 160 graden. Gebruik een schuimspaan om de sjalotten voorzichtig in de hete olie te laten zakken. Doe dit in porties. Hete olie en sjalotten veroorzaken veel bubbels. Veel. Niemand wil hete olie laten overkoken op het fornuis. Sjalotten blijven doorgaren als ze uit de olie komen, dus haal ze eruit als ze lichtbruin zijn. Let op bij je eerste portie en laat ze wat korter in de olie als ze te donker zijn. Je zult het snel doorhebben. Herhaal dit tot alle sjalotten gebakken zijn. Of je kunt gewoon gebakken uien kopen bij je plaatselijke Aziatische supermarkt. Maar je gaat toch al kip frituren, dus…
Video over de bereiding
Binnenkort zullen we een eigen video maken maar tot die tijd willen we graag dit filmpje met jullie delen want dit is wel de manier hoe het moet. De mevrouw in het filmpje gebruikt de juiste ingrediënten en technieken. Nog eventjes wachten en dan zullen we onze eigen video’s met jullie delen. Bedankt voor het wachten!