Home Hoofdgerechten Ayam ketjap

Ayam ketjap

Ayam ketjap is een Indonesisch gerecht met kip in een zoete en hartige sojasaus. De saus wordt vaak gemaakt met kecap manis, een soort dikke, donkere sojasaus die populair is in Indonesië. Ayam ketjap kan worden geserveerd als hoofdgerecht of als bijgerecht bij rijst of andere gerechten. De kip wordt meestal enkele uren of een nacht in de saus gemarineerd voordat hij wordt gekookt, zodat de smaken zich volledig kunnen ontwikkelen. Ayam ketjap is een eenvoudig gerecht om te bereiden, maar het heeft veel smaak, waardoor het een heerlijke en populaire keuze is voor zowel dagelijkse maaltijden als speciale gelegenheden.

De geschiedenis van Ayam ketjap

Ayam ketjap is een heerlijk Indonesisch gerecht met kip in een zoete en hartige saus op basis van sojasaus. Hoewel de exacte oorsprong van ayam ketjap niet bekend is, wordt aangenomen dat het dateert uit de 13e eeuw. In die tijd beheerste het Mongoolse Rijk een groot deel van Azië, waaronder het huidige Indonesië. Men denkt dat ayam ketjap gemaakt is door Mongoolse soldaten die in Indonesië gelegerd waren. Het gerecht werd al snel populair bij de plaatselijke bevolking, en vandaag de dag wordt het door mensen over de hele wereld gegeten. Hoewel de ingrediënten en de bereidingswijze van ayam ketjap in de loop der eeuwen zijn veranderd, blijft het gerecht een geliefde favoriet.

Is Ayam ketjap gezond?

Ayam ketjap is een traditioneel Indonesisch gerecht gemaakt met kip, sojasaus en zoetstoffen. Het wordt vaak geserveerd met rijst of noedels, en het kan ook gebruikt worden als dipsaus. Hoewel ayam ketjap over het algemeen als gezond wordt beschouwd, bevat het veel natrium en suiker. Het gerecht bevat ook relatief veel calorieën, dus het moet met mate gegeten worden. ayam ketjap kip heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de 13e eeuw. Het gerecht werd oorspronkelijk gemaakt door Chinese immigranten die zich in Indonesië vestigden. Tegenwoordig wordt ayam ketjap genoten door mensen van alle achtergronden en blijft het een populaire keuze voor de Indonesische keuken.

Hoe bereid ik Ayam ketjap?

Ayam ketjap is een populair Indonesisch gerecht gemaakt met kip, sojasaus en zoetstof. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rijst, maar het kan ook op zichzelf worden gegeten of als onderdeel van een grotere maaltijd. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van ayam ketjap, is de eerste stap het bereiden van de kip. Traditioneel wordt ayam ketjap gemaakt met hele kippenborsten, maar je kunt ook kippendijen of drumsticks zonder bot gebruiken. Als de kip eenmaal gaar is, is het tijd om de saus te bereiden. De saus voor ayam ketjap wordt gemaakt met sojasaus, kecap manis (een zoete sojasaus), en water. Je kunt ook knoflook, sjalotten, chilipepers en andere aromaten naar smaak toevoegen. Als de saus is bereid, giet je hem gewoon over de gekookte kip en geniet!

Ayam ketjap

Ayam ketjap

Voedingsfeiten: 200 calorieën 20 grams fat
Beoordeling 3.5/5
( 4 stemmen )

Benodigdheden

  • Test

Bereidingswijze

  1. Test

Extra

Extra tips

Over ons

Hallo wij zijn Steven, Jonne & Booka

Hallo wij zijn Steven, Jonne & Booka

Wat leuk dat je onze website bezoekt! Wij zijn dol op koken en we maken heerlijke recepten en proberen dit er ook nog een beetje mooi te presenteren. Ook wij leuke levensverhalen en onze relatie tot Indonesië.

Volg ons op social media

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerst onze nieuwste recepten en aanbiedingen!

Met 20 recepten, snel en eenvoudig te maken.