Home Hoofdgerechten Nasi goreng

Nasi goreng

Heb je ooit Nasi goreng geprobeerd? Dit Indonesische gerecht betekent letterlijk “gebakken rijst”, maar het is zoveel meer dan dat. Nasi goreng wordt gemaakt van rijst die is gebakken met trassi, knoflook, sjalotjes, pepers, groenten en dan belegd met eieren en kip (maar dit kan natuurlijk ook gewoon vegetarisch of met rundvlees of garnalen.). Het kan worden gegeten als hoofdmaaltijd of als tussendoortje, en bevat vaak kecap manis (zoete sojasaus) voor extra smaak. Voor een hartiger gerecht kan Nasi goreng ook worden geserveerd met knapperige stukjes gebakken kip of zelfs telur mata sapi (gebakken omelet in de vorm van een rundsoog). Als je op zoek bent naar iets nieuws en lekkers, probeer Nasi goreng dan eens! Het zal je smaakpapillen zeker bevredigen.

De geschiedenis van Nasi goreng

Zoals eerder aangegeven betekent Nasi goreng letterlijk: gebakken rijst. Wat er vaak gebeurt is dat er zo veel witte rijst wordt klaargemaakt dat er wat overblijft. Dit wordt dan een dag later klaargemaakt en wordt het gebakken. Rijst die een dag eerder is klaargemaakt is het beste ter voorbereiding van Nasi goreng. De rijst is dan net iets harder en daarom beter te bakken.

Nasi goreng is een traditioneel gerecht uit Indonesië. Het wordt beschouwd als een van de meest populaire gerechten van het land en is een belangrijk onderdeel van de Indonesische keuken.

De geschiedenis van Nasi goreng gaat terug tot de 16e eeuw, toen het werd gegeten door de arbeiders op de rijstvelden. Het was een praktische en economische maaltijd, gemaakt met restjes rijst van de vorige dag, groenten die in de buurt groeiden en het vlees of de vis die beschikbaar was. Het is eigenlijk ook een hele duurzame manier van leven. Eten wat over is op een andere manier toch nog kunnen eten!

Nasi goreng werd al snel een populaire maaltijd onder de lokale bevolking en breidde zich uit naar andere delen van Indonesië. In de jaren 1950 en 1960, toen Indonesië een toeristische bestemming begon te worden, begon Nasi goreng zich te verspreiden naar de rest van de wereld.

Tegenwoordig is Nasi goreng een van de meest populaire gerechten in Indonesië en wordt het vaak gegeten als ontbijt, lunch of diner. Het wordt ook vaak gegeten als streetfood en wordt vaak verkocht op straatmarkten en eetcafés. 

De volgende keer dat je trek hebt in gebakken rijst, probeer dan Nasi goreng voor een heerlijke draai aan het klassieke gerecht. Geloof me, je zult er geen spijt van krijgen. Nasi goreng is heel eenvoudig klaar te maken maar dat zie je straks wel. Ook kun je onze Nasi Campur eens proberen!

nasi goreng

Is Nasi goreng gezond?

Hoewel Nasi goreng vaak wordt gezien als een ongezond gerecht, kan het eigenlijk heel gezond zijn als het wordt gemaakt met zilvervliesrijst en veel eiwitten. Nasi goreng is een populair gerecht in Indonesië en het bestaat meestal uit rijst die gebakken wordt met kruiden en groenten.

Hoewel in Nasi goreng meestal witte rijst wordt gebruikt, is bruine rijst een veel gezondere keuze. Bruine rijst is een hele korrel, wat betekent dat hij alle voedingsstoffen bevat die in de zemel en de kiem van de korrel zitten. Hieronder vallen vezels, B-vitaminen en magnesium. Bovendien staat bruine rijst lager op de glycemische index dan witte rijst, wat betekent dat het niet zo snel een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.

Als Nasi goreng gemaakt wordt met bruine rijst en magere eiwitten, kan het een gezonde en bevredigende maaltijd zijn. Uiteraard kun je voor een gezonderen variant ook kiezen voor meer groenten en let op dat je niet te veel olie en ketjap gebruikt.

Hoe bereid ik Nasi goreng?

Iedereen die in Indonesië is geweest weet dat Nasi goreng een van de populairste gerechten van het land is. Dit overheerlijke gerecht kan met allerlei verschillende ingrediënten worden gemaakt, maar de sleutel tot succes ligt in de bereiding van de rijst. Eerst moet de rijst worden gekookt tot hij zacht maar niet papperig is. Als hij eenmaal gekookt is, moet hij iets afkoelen, zodat hij gemakkelijk gebakken kan worden. Het beste is dus om een dag eerder de rijst klaar te maken, maar als dat niet lukt doe het dan in de ochtend en laat deze afgedekt staan op het aanrecht.

Ten slotte moet hij in olie worden gebakken tot hij knapperig en goudbruin is. Met een beetje oefening kan iedereen thuis perfecte Nasi goreng bereiden. Op veel verschillende manieren te bereiden. Bekijk hier alle recepten met rijst.

Echte Nasi goreng maken

Echte Nasi goreng maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Bekijk ons recept hieronder en eetsmakelijk. Binnenkort zullen we nog een aantal variaties met jullie delen. Want de Nasi goreng van oma was ook heel anders dan die van mijn moeder..

Nasi goreng

Personen: 2 Bereidingstijd: Totale tijd:
Voedingsfeiten: 400 calorieën 20 grams fat
Beoordeling 4.0/5
( 27 stemmen )

Benodigdheden

  • 300 gr gekookte witte rijst (liefste 1 dag eerder gekookt)
  • 4 tenen knoflook
  • 4 sjalotjes
  • 2 rode pepertjes (mijn voorkeur gaat uit naar rawit, pas op wel erg scherp)
  • 1 stuk trassi (weglaten wanneer je vegetarisch wilt koken)
  • 2 el arachideolie
  • Ketjap manis
  • Julienne wortel
  • Spitskool
  • 2 lente uien
  • 2 eieren
  • 1 halve el ongemalen zeezoutkorrels
  • 3 el water

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking (het liefste dus een dag van te voren) en laat de rijst goed afkoelen. Zorg er ook voor dat je de rijst goed losmaakt, dit zal ervoor zorgen dat je geen klonten krijgt in je Nasi goreng. Extra tip: gebruik een rijstkoker, echt enorm handig en het kan haast niet fout gaan en geen verspilling van water = win win.
  2. Snij de knoflook, sjalotjes en rode pepers in grove stukken. Doe vervolgens de knoflook, sjalotjes, rode pepers, trassi, 1 el arachideolie, zeezoutkorrels en water in een keukenmachine totdat het een soort pasta is geworden ofwel boemboe. Uiteraard is het veel lekkerder om dit met een vijzel te doen maar met een keukenmachine een stuk sneller.
  3. Snij vervolgens de wortel in fijne stukjes, spitskool in dunne reepjes en de lente uien in ringen.
  4. Zet een wok op hoog vuur en laat goed heet worden. Doe er een eetlepel arachideolie bij en voeg de boemboe toe. Het is belangrijk dat je 3 minuten goed blijft roeren en op het vuur hoog laat. Als je niet goed blijft roeren zal de boemboe aanbakken en wordt het eten bitter.
  5. Doe vervolgens de rijst in delen in de wok, niet in 1 keer want dan kan het niet goed bakken. Bak de rijst ongeveer 4 minuten ook op hoog vuur en blijf ook nu goed door roeren. Na 4 minuten is de rijst licht bruin en gebakken dan kun je de wortel, spitskool en de helft van de lente uien toevoegen en een goede scheut ketjap manis. Blijf goed omscheppen zodat alles goed op temperatuur komt.
  6. Na 2 minuten de rijst proeven en waar nodig voeg je nog zout en peper toe. Tegelijkertijd bak je 2 eieren die uiteindelijk worden geserveerd bovenop de Nasi goreng.
  7. Nu is het klaar, serveer de Nasi goreng in een diep bord of een kom. Doe daar het gebakken ei op en doe er nog wat van de lente uien over die je over hebt. Eetsmakelijk!

Extra

Nasi goreng is natuurlijk ook ontzettend lekker wanneer je er kip bij doet. Persoonlijk vind ik het lekkerst om een hele gegrilde kip te kopen, deze vervolgens te plukken en dan op te bakken en toe te voegen zodra de rijst is gebakken en dus voor dat de groenten worden meegebakken. Dit zal ook veel meer smaak geven aan de Nasi goreng.

Over ons

Hallo wij zijn Steven, Jonne & Booka

Hallo wij zijn Steven, Jonne & Booka

Wat leuk dat je onze website bezoekt! Wij zijn dol op koken en we maken heerlijke recepten en proberen dit er ook nog een beetje mooi te presenteren. Ook wij leuke levensverhalen en onze relatie tot Indonesië.

Volg ons op social media

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerst onze nieuwste recepten en aanbiedingen!

Met 20 recepten, snel en eenvoudig te maken.